På svenska     English summary

  ETUSIVU    FORUM ARTIS RY    JÄSENJÄRJESTÖT    AJANKOHTAISTA    LAUSUNNOT    YHTEYSTIEDOT    KANSAINVÄLISYYS    TERVE TAITEILIJA!   
 

FORUM ARTIS RY

Forum Artis ry on valtakunnallisten taiteilijajärjestöjen yhteistyöjärjestö. Se edistää, vaalii ja tukee jäsenjärjestöjensä edustamia taiteenaloja ja eri taiteenalojen kanssakäymistä keskenään sekä toimii edustamiensa taiteenalojen oikeudellisten ja taloudellisten etujen hyväksi. Järjestön jäseninä on 15 maamme merkittävintä taiteilijajärjestöä.

Forum Artis ry on Kopiosto ry:n jäsen. Kopiosto ry on tekijöiden, kustantajien ja esittävien taiteilijoiden yhteinen tekijänoikeusjärjestö. Tämän lisäksi Forum Artis ry on mukana Lyhdyssä (Luovan työn tekijät ja yrittäjät), joka on luovan alan toimintaedellytyksistä huolehtiva yhteistyöprojekti. Kansainvälistä yhteistyötä Forum Artis ry tekee ECA:n (European Council of Artists) ja Pohjoismaisen taiteilijaneuvoston (Nordiska Konstnärsrådet) kanssa.

Toiminta ja tavoitteet

-Forum Artis ry toimii hallituksen ja jäsenjärjestöjen aloitteiden perusteella ammattitaiteilijoita koskevissa eettisissä sekä taide- ja kulttuuripoliittisissa kysymyksissä.
-Yhdistys edistää kulttuurin näkyvyyttä ja kuuluvuutta tiedotusvälineissä.
-Yhdistys antaa pyynnöstä lausuntoja ja oma-aloitteisesti kannanottoja viranomaisille ja muille yhteisöille taiteen ja taiteilijoiden asemaa koskevissa asioissa.
-Yhdistys tukee ja edistää taide- ja taiteilijapoliittisten ohjelmien toteuttamista.
-Yhdistys pyrkii parantamaan taiteilijoiden taloudellisia toimintaedellytyksiä, verokohtelua, eläketurvaa sekä työllisyyttä.

Forum Artis ry järjestää jäsenjärjestöilleen tilaisuuksia ajankohtaisista taide- ja kulttuuripoliittisista asioista. Vuosittaisiin tilaisuuksiin kuuluvat mm. kulttuuriministerin kyselytunti ja kulttuuribudjetin tarkastelutilaisuus.

Historia

Järjestö sai alkunsa 15.11.1950 pidetystä kokouksesta ja sen säännöt hyväksyttiin seuraavana vuonna. FORUM toimi ensin noin 12 vuotta rekisteröimättömänä yhdistyksenä, kunnes vuonna 1962 yhdistys rekisteröitiin nimellä Forum Artis ry.

FORUMin puheenjohtajat:

1950-1952   Erkki Kulovesi, taiteilija
1953-1962   Jalmari Rinne, näyttelijä

Forum Artis ry:n hallituksen puheenjohtajat:

1962-1970   Jalmari Rinne, näyttelijä 
1971            Jouko Tyyri, kulttuuritoimittaja & kirjailija
1972-1974   Reino Jokilehto, lausuntataiteilija
1975-1977   Matti Ranin, näyttelijä
1978-1982   Carl Mesterton, näyttelijä & käsikirjoittaja
1983-1992   Pekka Lounela, kriitikko & kirjailija
1993-1994   Kalle-Heikki Narinen, arkkitehti
1995-1998   Susanna Ringbom-Brandt, näyttelijä
1999-2009   Harri Wessman, säveltäjä
2010-           Ilkka Niemeläinen, säveltäjä    

Säännöt

Säännöt_ pdf